Vlaamse Jeugdraad

Dat ons hart een sprongetje maakt elke keer we zien dat andere ondernemingen of organisaties de apenboom op een toffe manier in hun verhaal verwerken, wist je ondertussen al. Deze keer was het de Vlaamse Jeugdraad die ons hart wist te beroeren. Daarom zetten wij ze met veel plezier in de kijker.

De Vlaamse Jeugdraad is een officiële adviesraad van de Vlaamse Regering voor alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen aanbelangen. Het beleid is ons land jeugdvriendelijker maken is dat ook het grote doel van de Vlaamse Jeugdraad.

Om dit doel te bereiken wordt er op twee vlakken gewerkt. Om te beginnen is elk Vlaams minister verplicht advies in te winnen bij de Vlaamse Jeugdraad wanneer ze een beslissing willen nemen die jongeren aanbelangt. Daarnaast wordt er ook op eigen initiatief advies geformuleerd. Daarmee is de Vlaamse Jeugdraad dus dé stem van kinderen en jongeren naar beleidsmakers toe.

Naast de kerntaken hebben de geëngageerde jongeren van de Vlaamse Jeugdraad zich er ook toe verbonden een bewustzijn te creëren rond de wereld waarin we leven. Zo is de jongerenorganisatie ambassadeur van de 17 Globale Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling (SDG’s), opgesteld door de Verenigde Naties en ondertekend door 193 landen.

Als ambassadeur wil de Vlaamse Jeugdraad de 17 doelen ook in Vlaanderen, en bij uitbreiding heel België, bekend maken. Hiervoor werd een toolkit ontwikkeld die per doelstelling tips en tricks geeft om zelf op (kleine) schaal bij te dragen. Want geef maar toe: een betere wereld begint bij jezelf!

Duurzame ontwikkeling maakt de wereld beter voor iedereen, en zorgt voor een leefbare aarde. De toolkit van de Vlaamse Jeugdraad is dan ook het bekijken waard. Vooral doel 15, leven op het land, heeft een speciaal plaatsje in ons hart veroverd. Doel 15 predikt immers permacultuur. Spotters van Apenbomen staat zelfs opgelijst als één van de acties waarmee je kan bijdragen aan een betere wereld!

Meer lezen:

Vlaamse Jeugdraad: https://vlaamsejeugdraad.be

Toolkit SGD’s: https://vlaamsejeugdraad.be/global-goals

https://vlaamsejeugdraad.be/goal-15-leven-op-het-land